Mi-a întârziat ciclul. Sunt însărcinată?

Ca să poți răspunde corect la această întrebare ai nevoie de câteva cunoștințe de bază despre ciclul menstrual. De ciclul menstrual depinde fertilitatea ta, deci și sarcina. Află acum legătura dintre etapele ciclului menstrual și sarcină. Fii informată, și nu dezorientată.

Menstruația (din latinescul menstruus, „în fiecare lună”) este manifestarea cea mai vizibilă a ciclului menstrual. Menstruația reprezintă o hemoragie (scurgere de sânge) fiziologică, din mucoasa uterină (adică din uter), care durează între 3 și 7 zile.

Însă menstruația este doar una dintre etapele ciclul tău menstrual. Ea este semnul că nu ai rămas însărcinată și că sistemul reproducător îți funcționează în parametrii normali.

Totuși, multe alte lucruri importante au loc în corpul tău înainte de menstruație și toate sunt esențiale pentru apariția unei sarcinii. 

Pe de altă parte, ciclul menstrual reprezintă totalitatea modificărilor lunare ce pregătesc corpul femeii pentru reproducere, pentru o eventuală sarcină.

Ciclul menstrual cuprinde toată perioada de timp dintre prima zi de menstruație și până în ziua anterioară viitoarei menstruații, adică aproximativ 28 de zile.

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CICLUL MENSTRUAL ȘI SARCINĂ.

Iată cum cele 2 faze ale ciclului menstrual influențează apariția unei sarcini:

  1. Pregătirea ovului pentru concepție (ziua 1-14)

Această primă etapă a ciclului menstrual poartă denumirea de ,,faza foliculară”. Ea începe odată cu prima zi de menstruație și se încheie odată cu eliberarea unui ovul din ovar.

Durata acestei faze este de aproximativ două săptămâni și are loc într-unul din ovarele tale.

Menstruația este hemoragia fiziologică ce conține părți din mucoasa uterină și este semnul principal că nu ești însărcinată.


Prima zi de menstruație reprezintă prima zi a ciclului menstrual. 


În cadrul fazei foliculare, un ovul, adică una dintre celulele tale reproducătoare, se maturizează, pregătindu-se pentru unirea cu un spermatozoid.

Ovarele unei femei tinere conțin în jur de 130.000 de ovule.

Ovulele sunt celule reproducătoare feminine, adică singurele celule din corpul tău care, în unire cu spermatozoidul, celula reproducătoare masculină, au capacitatea de a da viață unei noi ființe, copilul tău.

AFLĂ DIFERENȚA DINTRE UN TEST DE SARCINĂ POZITIV ȘI UNUL NEGATIV.

La nivelul ovarelor, ovulele sunt găzduite de foliculi (celule ce conțin ovule imature) și nu sunt pregătite pentru a lua parte la concepție. Ele trebuie să treacă printr-un proces de maturizare.

Doar un folicul va fi ales pentru ovulație. Folicul ales devine foliculul dominant, iar ovulul pe care îl conține se transformă, devine un ovul matur.

Așadar, prima fază a ciclului menstrual, faza foliculară, este importantă pentru o eventuală sarcină, pentru că acum se pregătește unul dintre ovulele tale pentru fertilizare.

Această fază se repetă în fiecare lună, adică la începutul fiecărui ciclu menstrual.

Ovulul matur este pregătit ca în unire cu un spermatozoid (celula reproducătoare masculină) să formeze o nouă ființă.
reproducerea feminină
Pregătirea ovulului pentru ovulație are loc în prima fază a ciclului menstrual.
TESTUL DE SARCINA POATE FI FALS?

Ovulația, perioada fertilă (ziua 1-14)

Ovulația este eliberarea ovulului matur din ovar. Ovulul este apoi captat de către trompa uterină unde trăiește între 12- 24 de ore și este pregătit pentru concepție.

Dacă în 24 de ore nu se produce fecundarea de către un spermatozoid, ovulul nefecundat se va dezintegra la nivelul trompei uterine.

Dacă ovulul este fecundat, adică se unește cu un spermatozoid, are loc concepția, adică apariția unei noi ființe.


Ziua concepției marchează începeea procesului de dezvoltare a embrionului, deci este prima zi de viață a copilului tău.  


Totuși, acum este prea devreme ca sa îți dai seama dacă ești însărcinată. Vor mai trece aproximativ 2 săptămâni până la apariția primului semn de sarcină: lipsa menstruației.

ȘTIAI CĂ SARCINA PRODUCE UN HORMON CE TE ANUNȚĂ CĂ EȘTI ÎNSĂRCINATĂ?

 

  1. Pregătirea uterului pentru o eventuală sarcină (ziua 15-28)

Cea de a doua fază a ciclului menstrual se numește ,,faza luteală”. Această etapă începe după ovulație.

Durata medie a acestei faze este de 14 zile la femeia care nu este gravidă și se sfârșește în ziua anterioară primei zi a următoarei menstruații.

După eliberarea ovulului, foliculul, învelișul ovulului care a rămas în ovar, se transformă într-un „corp galben” și secretă cantități mari de progesteron. Progesteronul este un hormon care pregătește uterul pentru a fi un loc primitor unei sarcini.

De aceea, cu câteva zile înainte de menstruație, poți avea simptome ca de sarcină, chiar dacă nu ești însărcinată. Aceste simptome- stări de greață, dureri de cap, balonare etc- sunt din cauza nivelului ridicat de progesteron.


Chiar dacă NU ești însărcinată, poți avea simptome ca de sarcină cu câteva zile înainte de menstruație. 

TESTUL DE SARCINĂ DIN URINĂ- DETECTEAZĂ SARCINA RAPID.
ciclu menstrual faza luteala

Însă, dacă nu s-a produs fertilizarea, adică nu este prezentă o sarcină, corpul galben se dezintegrează. Aceasta determină scăderea nivelului de progesteron, dispariția simptomelor „ca de sarcină” și declanșarea menstruației.

Pe de altă parte, dacă s-a produs fertilizarea, adică este prezentă o nouă viață, corpul galben (corpus luteum) continuă să producă progesteron, ceea ce va împiedica eliberarea mucoasei endometriale, adică nu vei mai avea menstruație.

Lipsa menstruației este semnul că în uter este prezentă sarcina ta.

Însă, sunt cazuri în care întârzierea menstruației poate avea loc din mai multe motive. Află și celelalte cauze ce pot influența întârzierea menstruației.

CUM ȘTII CĂ AI NEVOIE DE CONSILIERE ÎN SARCINĂ.

Nu te lăsa înșelată de simptomele „ca de sarcină”. DOAR lipsa menstruației este semnul principal al unei sarcini.


Crezi că ești însărcinată? Beneficiază de un test de sarcină și de o ecografie de confirmare a sarcinii.

Contactează-ne aici:

S-ar putea să-ți placă și:

Call Now Button