Ce trebuie să știi despre legătura dintre ciclul menstrual și sarcină
Este esențial să cunoști informațiile corecte despre ciclul menstrual și sarcină pentru că ambele sunt două realități fizice unice femeilor. Când vorbim despre corpul unei femei, nu putem decât să ne uimim de complexitatea cu care acesta a fost creat. Uneori, chiar dacă trăim în acest trup ani de zile, încă avem întrebări și nelămuriri.
Așa că citește în continuare tot ce trebuie să știi despre ciclul menstrual și sarcină.
Un aspect de bază al corpului unei femei este prezența și funcționarea fenomenului fiziologic ce poartă denumirea de ,,ciclu menstrual”. Trăirea în funcție de acest ceas ne produce adesea dureri de cap, atât în sens concret, cât și figurativ.
Este esențial să înțelegem modul în care funcționăm pentru că doar așa ne vom cunoaște mai bine și ne vom îngriji corespunzător.
ESTE ESENȚIAL SĂ ȘTII DESPRE HORMONUL HCG, HORMONUL SARCINII
- Ce este ciclul menstrual?
Ciclul menstrual reprezintă totalitatea modificărilor lunare ce pregătesc corpul femeii pentru reproducere, pentru o eventuală sarcină. Ciclul menstrual cuprinde perioada de timp dintre prima zi de menstruație și până în ziua anterioară viitoarei menstruații, adică aproximativ 28 de zile. Totuși trebuie să menționăm că durata unui ciclu menstrual poate să varieze de la femeie la femeie sau chiar de la lună la lună pentru aceeași femeie.
Multe femei folosesc termenul de ,,ciclu”, când se referă la scurgerea de sânge pe care o experimentează în fiecare lună, dacă nu sunt însărcinate. Însă, această exprimare este greșită pentru că ciclul menstrual este un proces complex ce include cel puțin 2 fenomene foarte importante: ovulația și menstruația.
MI-A ÎNTÂRZIAT CICLUL. SUNT ÎNSĂRCINAT
Ă
?
- Cum are loc ciclul menstrual?
Ciclul menstrual este declanșat de o structură a creierului numită hipotalamus. Acesta determină o altă parte a creierului (glanda hipofizară) să producă anumite substanțe chimice sau hormoni. Hormonii produși de creier vor circula prin sânge la ovare, impulsionându-le să producă hormonii sexuali feminini estrogen și progesteron.
Nivelul de estrogen și progesteron din corpul unei femei suferă modificări pe parcursul unei luni și provoacă manifestarea unor simptome specifice. Aceste simptome sunt cunoscute de cele mai multe femei și se acutizează mai ales în apropierea menstruației. Multe dintre noi experimentăm dureri de cap, crampe menstruale, schimbări bruște de dispoziție, stare de agitație, oboseală, etc.
Dar, estrogenul și progesteronul au rol și în declanșarea ovulației și în pregătirea uterului pentru o sarcină.
TESTUL DE SARCINĂ POATE FI FALS?
- Ovulația, perioada în care poți rămâne însărcinată
Ovulul este celula reproducătoare feminină, adică singurul tip de celule din corpul unei femei ce în unire cu un spermatozoid dau viață unei ființe umane, perpetuându-se astfel specia umană.
În fiecare lună, unul dintre ovare eliberează un ovul matur, pregătit pentru a se uni cu un spermatozoid. Spermatozoizii sunt celulele reproducătoare masculine.
Ovulația este procesul de eliberare din ovar a unui ovul pregătit pentru fecundație.
Dacă în timpul ovulației au loc relații sexuale, ovul este fecundat de un spermatozoid, declanșând sarcina. O femeie are șanse să rămână însărcinată în fiecare lună în perioada ovulației, iar uterul ei se pregătește lună de lună pentru a găzdui o posibilă sarcină prin îngroșarea stratului de sânge, de țesut de pe pereții uterului. Acesta poartă denumirea de mucoasă uterină.
Însă, dacă atunci când are loc ovulația, ovulul nu este fecundat de către un spermatozoid, ovulul se va dezintegra. După două săptămâni uterului femeii va elimina sângele și țesutul în plus din mucoasa uterului.
CUM CITESC UN TEST DE SARCINĂ?
- Menstruația, cea mai cunoscută etapă a ciclului menstual
Fenomenul de eliminare a mucoasei uterine (sângele și țesutul de pe pereții uterului) se numește menstruație. Menstruația este manifestarea cea mai vizibilă a unui ciclu menstrual. Tocmai pentru că femeile au parte și văd repetându-se în fiecare lună această eliminare de sânge, adesea o numesc ,,ciclu”. Poate ai auzit diferite femei care spun ,,Mi-a venit ciclul.”, în loc de exprimarea corectă ,,Mi-a venit menstruația”.
Este important să știi că ciclul menstrual reprezintă toate etapele prin care trece sistemul reproducător al unei femei lună de lună în pregătirea pentru o eventuală sarcină.
Deci, ciclul menstrual cuprinde toată perioada din prima zi de menstruație până la ziua anterioară primei zile a următoarei menstruații.
De obicei, ciclul menstrual durează în medie 28 de zile. Însă, organismul fiecărei femei este diferit, deci un ciclu menstrual este „regulat” dacă se încadrează între 24 și 38 de zile. Unele femei au cicluri menstruale atât de regulate încât pot prezice ziua și ora la care începe menstruația. La altele, se poate prezice începutul menstruației doar cu o aproximație de câteva zile.
Este esențial să cunoști informațiile corecte despre ciclul menstrual și sarcină pentru că ambele sunt două realități fizice unice femeilor. Noi, femeile, avem marea responsabilitate să ne îngrijim corespunzător, atât pentru binele nostru, cât și pentru a putea susține viața copiilor noștrii, fiind co-lucrătoarea cu Viața.
7 BENEFICII ALE CONSILIERII ÎN CRIZA DE SARCINĂ
Ți-a întârziat menstruația? Nu mai sta pe gânduri.
Sună la 0753469874 și fă o programare la consilierul în criza de sarcină.
SARCINA NEPLANIFICATĂ ȘI AVORTUL (I)
- RELAȚIILE SEXUALE SUNT RELAȚII INTIME
- PLANIFICĂ SARCINA NEPLANIFICATĂ
- ȚI-A ÎNTÂRZIAT CICLUL? Află când și cum apare sarcina
- CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CICLUL MENSTRUAL ȘI SARCINĂ
- SARCINA NEPLANIFICATĂ ȘI AVORTUL
FUNDAȚIA CLINICA PRO VITA, CLUJ-NAPOCA
Ecografia de confirmare a sarcinii Gratuită la un test de sarcină pozitiv
Consiliere despre sarcina neplanificată și avort
Consiliere post-avort