Planifică sarcina neplanificată

Iubirea este mai mult decât un sentiment pasager.

Iubirea este curajul de a fi responsabil față de tot ce se poate întâmpla ca urmare a iubirii tale.

Studiile arată că un număr crescut de tineri români își încep viața sexuală înainte de căsătorie, ceea ce duce la creșterea numărului de sarcini „neplanificate” sau nedorite. Eu, în schimb, le numesc sarcini „NEINFORMATE”. De ce?

Atunci când vorbim despre o activitate că este planificată, ne referim că în spatele acelei activități există un plan și că acționăm conform planului respectiv. Deci, a vorbi că ceva este neplanificat, înseamnă că nu există un plan după care lucrul respectiv apare sau funcționează. Însă, în ce privește apariția unei sarcini, noi știm că nu o aduce barza!

Trebuie să fim sincere și să recunoaștem că orice sarcină apare în urma unei relații sexuale. Deci, dacă doresc să evit sarcina neplanificată, trebuie să atac rădăcina problemei: angajarea mea în relații sexuale.   Deci, iată ce poți face TU pentru a planifica sarcina neplanificată:   

1. Nu confunda relația sexuală cu relația de dragoste.

sarcina neplanificata se poate planifica

Tinerii care își încep viața sexuală foarte devreme, fără o educație de bază a ceea ce înseamnă o relație sexuală și ce urmări poate avea în viața lor, sunt cei mai expuși la greșeli și regrete.

Consumul de sex și sexualitate, (filme, imagini, situri de pornografie) incită la o viață sexuală activă. Însă, viața bate filmul! În viața reală, persoanele active sexual se confruntă cu realități ca: sarcină, boli cu transmitere sexuală, publicarea vieții intime pe interne, stres, abuz etc.

România este pe locul 2 în UE în privința numărului de minore care se confruntă cu o sarcină.
40% din românii infectați cu HIV au vârsta cuprinsă între 15-24 ani.

Nu au cum să nu fie sarcini neplanificate sau nedorite daca El și Ea, ca indivizi, pornesc pe un drum pe care nu-l cunosc și nu știu ce îi așteaptă. 

Așadar, înainte de toate, trebuie să te gândești care este scopul cu care începi o relație de prietenie. Unde vrei să ajungi în 3 luni, în 6 luni, într-un an? Se va materializa acea relație cu căsnicia? Poate fi acel bărbat soțul tău? Ce anume ai nevoie de la un soț? 

Cu cât Tu, ca persoană, ești mai informată, mai educată cu privire la implicațiile unei relații, cu atât acțiunile și deciziile pe care le vei lua vor fi în cunoștință de cauză. 

Nimeni nu va gândi în locul tău.

2. Îa în serios faptul că ești o persoană fertilă.

sarcina neplanificata si sertilitatea

Nici chiar metodele contraceptive, fiecare având gradele ei de siguranță, nu oferă protecție 100% de fiecare dată. Se întâmplă diverse accidente în folosirea lor (se deteriorează, termen de valabilitate depășit, nepăstrarea în condiții optime, efectul asupra fiecărui corp este diferit etc.), ceea ce duce la întâmplări pe care le numim „accidente”.

Însă nu ne ajută cu nimic să fim fataliste și să dăm vina pe „accidente”. Ține minte că ești o persoană fertilă, adică înzestrată cu capacitatea de a da viață. Așa cum corpul tău are multe alte abilități (văz, auz, mers, vorbit ect.), el are și capacitatea de a da viață.

Dacă ignori acest adevăr, orice sarcină te va lua prin surprindere. Deci, ignoranța și indiferența cu privire la capacitatea ta de a da viață, te vor duce spre eșec.

Corpul unei persoane mature și sănătoase este construit ca să dea viață prin relația sexuală. Procesul reproducerii este un proces natural. Dacă nu ții cont că o relație sexuală presupune angrenarea organelor reproductive, vei fi luată pe nepregătite atunci corpul tău va face ceea ce a fost programat să facă: să dea viață.

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CICLUL MENSTRUAL ȘI SARCINĂ

Nu uita, în cadrul relației sexuale îți pui la bătaie cea mai puternică forță din univers: abilitatea de a da viață unei FIINȚE UMANE. 

3. Alegeți partenerul cu foarte mare responsabilitate.

sarcina neplanificata se poate planifica

Trebuie să știi că întreținerea de relații sexuale în afara unei relații sigure, așa cum este căsnicia bazată pe respect și dragoste, te pune la risc de abuz emoțional, abuz sexual, abuz fizic sau de a fi presată, amenințată să faci avort.

Există consecințe atunci când împărtășești intimitatea fizică cu o altă persoană decât partenerul de viață (soțul). Una dintre ele este că ajungi să te îndrăgostești de persoana nepotrivită.  

Dar, dacă relația este „pregătită” pentru intimitate, atunci ea este pregătită să discutați ce se întâmplă cu copiii care rezultă din acea relație. Sarcina este o realitate biologică, obiectivă. Relațiile sexuale creează copii, iar cu cât ai mai multe relații sexuale, cu atât îți mărești șansele de a avea un copil.

Fii curoajoasă și discută cu partenerul tău despre realitatea unei posibile sarcini neplanificate.

Înainte de orice, asigură-te că ai discutat cu partenerul tău despre:

  • Ce faceți dacă concepeți un copil împreună?
  • Unde se îndreaptă relația voastră?
  • Este căsătoria o posibilitate?
  • Este pregătit să devină părinte?
  • Are partenerul tău calitățile unui tată?
Hotărește azi să nu cazi în capcana de a începe o relație sexuală înainte de a discuta despre sarcină și viitorul relației voastre. 

3. Gândește-te serios la căsătorie.

Dacă tu conștientizezi că nici o metodă contraceptivă nu te poate păzi 100% de o sarcină, vei avea mult mai multă atenție cu privire la cel fel de relații îți faci. Nu te vei arunca ușor în relații sexuale pentru că știi cât de importante sunt și că un potențial partener poate să devină tatăl copilului tău.

Contrar părerii multora, căsnicia rămâne locul cel mai sigur pentru desfășurarea relațiilor sexuale care să împlinească atât ființa umană, cât și să dea voie „neplanificatului”. Dacă sarcina neplanificată apare în interiorul unei căsnicii, ea nu are aceleași efecte negative și nu lasă traume care să destabilizeze persoana din punct de vedere emoțional sau social.

Viața ta este prea importantă ca să nu fiu sinceră cu tine. Protejează-te de apariția unei sarcini neplanificate în primul rând prin a avea relații intime cu cel care a arătat că poate fi tatăl copiilor tăi, cu cel cu care formezi o familie.

Căsnicia te ajută să te bucuri de sarcină fără stresul de a fi a într-o relație instabilă.

         „Adevărul despre orice lucru sau situație trebuie făcut de cunoscut tuturor, deoarece doar Adevărul schimbă MINTEA, INIMA și VIAȚA omului.” (Victoria, consilier în criza de sarcină)

Ai întrebări legate de o posibilă sarcină? Contactează consilierul.

S-ar putea să-ți placă și:

Call Now Button