RELAȚIILE SEXUALE SUNT RELAȚII INTIME

Mulți dintre tinerii care au relații sexuale doresc să fie aproape de cineva, să lege și mai mult relația lor sau să descopere pe sine și ce este iubirea. „Lumea” vorbește de iubirea pe care o poți simți dacă ai relații sexuale.

Totuși, de ce merg lucrurile așa de prost? De ce mulți tineri se simt neiubiți, lipsiți de valoare și flămânzi după afecțiune și dragoste? Ce poți face pentru a avea o relație implinitoare unde să te bucuri de dragoste necondiționată?  Citește seria de articole 5 lecții despre educația sexuală pe care nu ți le spune nimeni pentru a afla cum să eviți greșelile pe care multă lume le face în dragoste.

I. Relațiile sexuale sunt relații INTIME

Mulți uită că a avea o relație sexuală NU este ca și cum ai împărți o pungă de cartofi prăjiți cu o persoană dragă. Relațiile sexuale se mai numesc și RELAȚII INTIME. De ce?

relațiile sexuale sunt intime
Prima lecție de educație sexuală

Relația sexuală atinge acea parte din tine pe care nu o atinge nimeni altcineva. Este o invitație în intimitatea ta, în acea parte a ființei tale pe care o ții acoperită de haine și pe care trebuie să o protejezi în viața de zi cu zi. Este o introducere în secretele ființei tale.

INTIM= Legat printr-o prietenie strânsă, foarte apropiat; introdus în toate secretele.

Dicționarul explicativ al limbii române

Atunci când ai o relație sexuală, împărtășești cu persoana respectivă atât trupul tău, cât și inima ta, cât și sufletul tău. Noi oamenii, inclusiv tu și eu, suntem ființe complicate, alcătuite din trup, duh și suflet, iar toate sunt implicate și atinse de o relație sexuală.

 De exemplu, studii recente indică că adolescenții care își încep viața sexuală sunt vulnerabili depresiei, gândurilor suicidale și violenței în cadrul cuplului din care fac parte. Altele, au găsit o legătură între întreținerea de relații sexuale în adolescență și scăderea stimei de sine, scăderea perfomanțelor școlare și creșterea consumului de alcool sau droguri.

Așa că, ȚINE MINTE cea de-a 2-a lecție:

2. Relațiile sexuale au o valoare unică în viață.

relațiile intime nu strebuie tratate usor
A doua lecție de educație sexuală
  • Orice relație sexuală este o experiență unică pe care nu ai cum să o recuperezi. Tocmai de aceea se vorbește despre „consumarea relației sexuale”. Trupul tău este de mare preț, virginitatea ta este de mare preț și ești responsabilă de ele.
  • Nu te lăsa presată să începi o relație sexuală. Este dreptul tău să spui nu.
  • Nu folosi relația sexuală ca pe o monedă de schimb pentru a obține afecțiune, avantaje sau recunoaștere. Îți va aduce multă durere, dezamăgire și neîmplinire.
  • Nu poți repara o relație de prietenie care merge rău cu întreținerea de relații sexuale.
  • Începerea relațiilor sexuale în afara unei relații sigure, așa cum este căsnicia bazată pe respect și dragoste, te pune la risc de abuz emoțional, abuz sexual și abuz fizic.
  • Există consecințe atunci când îți dăruiești trupul, îți împărtășești intimitatea fizică cu o altă persoană decât partenerul de viață (soțul). Unul dintre ele este riscul de a te îndrăgosteti de persoana nepotrivită.
  • Ai auzit de hormonul numit oxitocină?

Lecția trei

3. Relațiile sexuale nu se uită ușor.

relațiile sexuale nu se uita
În timpul relațiilor sexuale creierul femeii este inundat de oxitocină, iar aceasta o va face ca în mod incoștient să se alipească sentimental de partenerul ei.

Oxitocina este un hormon (substanță) care la FEMEI este esențială pentru o relație sexuală sănătoasă și pentru creșterea afecțiunii dintre mama și bebelușul ei. Creierul femeii folosește oxitocină în patru situații diferite: în timpul travaliului, al nașterii, în perioada de alăptare și în timpul relațiilor sexuale.

Când o femeie trece prin travaliu, naștere și perioada de alăptare, creierul îi produce multă oxitocină, iar oxitocina o atașează puternic de copilul ei. Acesta este unul din motive pentru care mamele sunt pregătite ca, de nenumărate ori, să se sacrifice pentru bebelușul lor.

Oxitocina nu face dinstincție între un bărbat cu caracter bun sau un bărbat cu un caracter îndoielnic. Când o femeie are relații sexuale cu un bărbat, creierul ei este inundat de oxitocină, iar aceasta o condiționează să se atașeze puternic de acel bărbat.

Legătura aceasta este atât de puternică încât va simți că nu se poate separa de el, poate chiar în ciuda abuzului, posesivității bolnave sau a altor probleme de caracter pe care le posedă partenerul cu care este implicată fizic.

Nu uita, relațiile sexuale sunt relații intime.

Nici un alt tip de relație nu se numește așa. Nu te grăbi să începi viața sexuală, ba chiar așteaptă până găsești un partener cu care să îți împărtășești viața (soțul tău) pentru a explora împreună această parte frumoasă a vieții.

Chiar dacă ți-ai început viața sexuală, stă în puterea ta să iei decizii noi. Meriți!

Pentru consiliere și sfaturi accesează serviciul de consiliere și informare avort-sarcina.ro

S-ar putea să-ți placă și:

Call Now Button