HORMONUL HCG, UNUL DINTRE CEI MAI IMPORTANȚI HORMONI AI SARCINII

Poate și tu ai auzit despre existența unui hormon ce anunță prezența unei sarcini, dar ești confuză cu privire la rolul lui și cum te afectează pe tine. Acest articol îți va da informațiile necesare despre ce este și cum acționează acest hormon specific sarcinii.

Hormonul HCG (prescurtare a denumirii științifice hormon gonadrotop corionic) este o substanță produsă de embrion. Deci, prezența acestui hormon în corpul unei femei indică prezența unei sarcini.

Atunci când efectuezi un test de sarcină din urină, măsori cu ajutorul unei bande tratate chimic concentrația de hormon HCG. Un test pozitiv indică faptul că hormonul HCG- hormon al sarcinii- este prezent, în timp ce un test negativ îi indică lipsa.

ÎNVAȚĂ CUM SE CITEȘTE CORECT REZULTATUL UNUI TEST DE SARCINĂ.

Cum indică hormonul HCG prezența unei sarcini?

Pe măsură ce se scurg zilele de la momentul implantării, concentrația de hormon HCG va începe să crească. În 85% din sarcini, nivelul de hormon HCG se va dubla tot la fiecare 48 sau 72 de ore. Acest aspect este important pentru că testele de sarcină, atât din urină, cât și din sânge, emit rezultatul pe baza concentrației de hormon HCG, hormon al sarcinii, prezentă în corpul tău.

De obicei, o concentrație reprezentativă de hormon poate fi detectată de un test de sarcină din sânge la 11 zile de la concepție. În schimb, de testul de sarcină din urină detetctează prezența hormonului HCG între 7-14 zile de la concepție. Trebuie menționat că există și sarcini în care creșterea concentrației de HCG (hormonul specific sarcinii) are loc mai lent. În aceste cazuri, va dura mai mult timp până când testul de sarcină va putea să îl detecteze. Acest lucru nu reprezintă o patologie, o problemă, ci face parte din unicitatea acelei sarcini.

Pentru siguranța ta, apelează la un specialist!

Pentru programări sună la 0753469874, scrie-ne pe Facebook la @iubeșteinteligent 

Dacă dorești să efectuezi un test de sarcină din urină, trebuie să fii atentă la indicațiile prospectului cu privire la perioada în care poți să îl folosești. Conform prospectului, cele mai multe teste de sarcină din urină permit efectuarea testului în prima zi de întârziere a menstruației.

În contrast, doctorii recomandă să aștepți aproximativ o săptămână de la întârzierea menstruației pentru un rezultat sigur. Unele teste de sarcină au rezultatul negativ din cauza faptului că s-au efectuat mult prea devreme.

AFLĂ CUM SĂ FOLOSEȘTI CORECT UN TEST DE SARCINĂ DIN URINĂ.

O femeie discută despre hormonul HCG, hormon al sarcinii

Dacă suspectez că sunt însărcinată, cât de repede pot face testul de sarcină?

Multe teste de sarcină pretind că oferă un rezultat 99% sigur încă din prima zi de întârziere a menstruației. Deci, teoretic, dacă ai un ciclu regulat, poți să îți faci testul de sarcină din urină din prima zi de întârziere a menstruației.

Totuși, trebuie menționat că unele studii de specialitate previn asupra faptului că anumite teste de sarcină nu sunt suficient de sensibile la concentrația hormonului HCG dată de o sarcină prea mică.

Dacă ai un ciclu menstrual neregulat sau dacă după efectuarea testului de sarcină cu rezultat negativ, nu ți-a venit menstruația, repetă testul de sarcină la aproximativ o săptămână după întârzierea menstruației. Acest interval (de o săptămână) ar trebui să ofere timpul necesar ca sarcina să producă o cantitate de hormon HCG suficientă pentru a fi depistată de testul de sarcină.

AFLĂ CUM POȚI OBȚINE TESTE DE SARCINĂ GRATUITE

Când ar trebui să efectuez testul de sarcină?

test de sarcina

Prima urină de dimineață are cea mai mare concentrație de hormon HCG (hormonul sarcinii). Este important să știi că, deși poți să efectuezi un test de sarcină din urină în orice perioadă a zilei, prima urină de dimineață are cea mai mare concentrație de hormon HCG. Deci, dacă nu ești sigură de rezultatul primului test de sarcină, efectuează un nou test de sarcină peste 48/72 de ore. Nu uita să folosești o probă din prima urină de dimineață.

Dacă și așa nu ești sigură de rezultat, mai așteaptă o săptămână pentru repetarea unui nou test de sarcină.

Efectuează un test de sarcină sigur și gratuit.

Pentru programări sună la 0753469874, scrie-ne pe Facebook la @iubeșteinteligent 

Ce factori pot să influențeze rezultatul testului de sarcină?

1. În cazuri excepționale, prezența unor tumori

Sunt situații de tumori care pot da rezultate fals-pozitive. Aceste tumori produc o substanță asemănătoare cu hormonul HCG (hormonul sarcinii) ce, în urma unui test de sarcină, dă rezultat pozitiv deși nu este prezentă o sarcină.

În ciuda anumitor zvonuri, alcoolul, contraceptivele orale, calmantele, antibioticele sau alte tratamente hormonale (ce nu conțin HCG) nu ar trebui să influențeze rezultatul testului de sarcină.

2. Pierderea unei sarcini mici

Sunt situații când sarcina se pierde (embrionul moare) la foarte puțin timp după ce femeia rămâne însărcinată. Iar hormonul sarcinii, hormonul HCG, rămâne încă câteva zile sau chiar  săptămâni în corpul femeii și poate fi depistat de un test de sarcină.

În acest caz, avem de-a face cu o sarcină neviabilă, adică embrionul a fost pierdut. În ciuda acestui fapt, rezultatul testului de sarcină este încă pozitiv pentru că a depistat concentrația de hormon HCG rămasă în corp. Așadar, efectuarea unui test de sarcină imediat după pierderea unei sarcini timpurii (mici) ar putea să dea un rezultat fals-pozitiv.

De aceea, dacă ai un test de sarcină slab pozitiv (cea de a doua linie este foarte ștearsă), ar fi bine să confirmi cu un test de sarcină nou peste 48/72 de ore. Nu uita să folosești urina de dimineață.

FII INFORMATĂ CU PRIVIRE LA REZULTATUL FALS-POZITIV.

3. Concentrația mică de hormon HCG (hormonul sarcinii)

Un alt factor ce ar putea să influențeze rezultatul unui test de sarcină este o probă de urină cu o concentrație insuficientă de hormon HCG. Aceasta înseamnă că nivelul de hormon e așa de scăzut, încât nu este detectat de testul de sarcină.

Dacă suspectezi că ești însărcinată, în ciuda rezultatului negativ al testului de sarcină, ar trebui să efectuezi un nou test de sarcină peste cel puțin 48/72 de ore.

În cazul unei sarcini normale, concentrația de hormon HCG va crește rapid în următoarele 48/72 de ore, hormonul fiind astfel mult mai probabil de depistat.

OPȚIUNILE UNEI SARCINI NEPLANIFICATE?

Crezi că ești însărcinată? Nu ești singură.

Accesează servicii gratuite pentru sarcina neplanificată.

Pentru programări sună la 0753469874, scrie-ne pe Facebook la @avort-sarcina

S-ar putea să-ți placă și:

Call Now Button