SARCINA NEPLANIFICATĂ ȘI AVORTUL
Capcanele sarcinii neplanificate
∼ continuare ∼
Vom continua să explorăm și în acest articol de ce la unele femei apare legătura dintre sarcina neplanificată și avort.
De obicei când o femeie se confruntă cu o sarcină neplanificată simte presiuni, devenind vulnerabilă și ușor influențabilă în luarea anumitor decizii care privesc următoarea etapă a vieții sale. Află 5 motive pentru care unele femei sunt apelează la avort în momentul în care se confruntă cu o sarcină neplanificată.
CITEȘTE ȘI SARCINA NEPLANIFICATĂ ȘI AVORTUL (I)
1. Mama sau familia o îndeamnă să încheie sarcina neplanificată prin avort.
Sunt unele cazuri în care mama sau membrii familiei îndeamnă sau chiar presează o femeie să facă avort. Acest lucru li se întâmplă mai ales fetelor adolescente și tinerelor necăsătorite, dar sunt și cazuri în care bunica sau soacra s-au opus vehement păstrării sarcinii unei femei adulte.
Aceste cazuri sunt cu adevărat dificile deorece crează multă tensiune și nesiguranță în cadrul a ceea ce ar trebui să fie o relație bazată pe iubire necondiționată. Adolescenta sau tânăra se poate simți încolțită, obligată să facă pe placul mamei, dar și sigură, mai ales dacă ia în calcul păstrarea sarcinii.
Te regăsești într-o astfel de situație? Atunci consilierea în criza de sarcină este pentru tine.
Ceea ce ajută în crearea unei comunicări reale între familie și femeia însărcinată este prezența unei persoane neutre.
Această persoană poate fi consiliera în criză de sarcină pentru că ea va știi să creeze un ambient sigur atât pentru tânăra însărcinată, cât și pentru celălalt membru de familie (mamă, soră etc). Ea va oferi informațiile corecte cu privire la opțiunile disponibile și va fi ca un „tampon” între tânăra însărcinată și părinte, oferindu-le șansa să aibă o discuție obiectivă, adevărată cu privire la sarcina neplanificată și avort.
CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CICLUL MENSTRUAL ȘI SARCINĂ
Dacă ești însărcinată și îți este greu să abordezi această problemă cu familia ta, apelează la o consilieră specializată pe criza de sarcină. În cadrul consilierii, ți se va oferi timpul necesar pentru comunica deschis cu cei dragi, fără ca prejudecățile sau presiunile emoționale să vă îngrădească.
1. Prietenul sau soțul nu dorește să accepte sarcina.
Când o femeie află că este însărcinată, instinctiv, prima persoană la care se gândește este ,,EL”. Apoi, de multe ori urmează “Anunțul” pe care femeia îl preconizează cu un grad semnificativ de emoție, teamă sau chiar oroare. Unele femei nici nu mai fac anunțul, lăsându-l pe bărbat în întuneric.
Problema apare atunci când partenerul nu este de acord cu păstrarea sarcinii și amenință femeia cu părăsirea relației.
Uneori amenințarea ia forma unui șantaj emoțional ca: ,,Noi nu suntem pregătiți pentru un copil.” sau ,,Eu nu mă simt pregătit să fiu tată, avem și alte opțiuni…”. Alteori, se ajunge chiar la amenințări sau violență verbală și fizică. În aceste cazuri, deși femeile simt altceva sau ar fi deschise să exploreze și alte opțiuni, aleg soluția indusă sau impusă de partener pentru a păstra relația cu tatăl copilului.
TESTUL DE SARCINĂ POATE FI FALS?
Adesea însă, femeile nu sunt pregătite pentru amărăciunea sau furia care le copleșește. Înconștient, multe dintre ele simt că partenerul, prin promovarea avortului, a eșuat în a-și face datoria față de ele. Aceste sentimente nu sunt întotdeauna verbalizate, ci rămân la nivel de emoție sau atitudine.
Din păcate, multe relații care au trecut prin avort nu rezistă după. De aceea, dacă îți dorești să oferi o șansă reală relației tale cu tatăl copilului, nu te grăbi să faci avort. Invită-l la o discuție despre sarcina neplanificată și avort cu o persoană specializată. De obicei bărbații știu mult mai puțin despre acest subiect decât își închipuie femeile, deci o discuție cu un specialist le este și lor de folos.
În oricare situație ai fi, nu lua o decizie pripită.
7. Nu simte că este momentul potrivit pentru un copil.
,,Nu am terminat studiile. Cariera e acum pe primul loc. Situația financiară nu ne permite.
Nu suntem pregătiți să fim părinți. Nu pot fi o mamă bună.”
O femeie care descoperă că este însărcinată, fără a fi planificat sarcina, are nevoie de timp pentru a se obișnui cu această veste, indiferent de situația în care se află. A fi însărcinată înseamnă o schimbare a stilului de viață.
Totuși, trebuie menționat că foarte puține femei rămân însărcinate atunci când ele consideră că este momentul potrivit. De asemenea, puține femei știu întotdeauna care este momentul potrivit.
Multe femei care se gândesc la avort nu pot sa vadă dincolo de problemele imediate pe care le crează graviditatea. Pentru că sunt luate pe nepregătite, tind să privească sarcina neplanificată ca un obstacol, un impediment la stilul de viață visat, la resursele financiare disponibile sau chiar la fericire. Din această perspectivă, sarcina capătă o dimensiune negativă ceea ce dă naștere la sentimente negative.
Împiedicate de împrejurări, femeia însărcinată nu are liniștea necesară ca să își exploreze pe termen lung perspectiva cu privire la viață. Sub presiunea sentimentelor de moment, îi scapă să ia în considerare și alte aspecte ce survin sarcinii. De exemplu, faptul că sarcina reprezintă și un nou tovarăș de viață inteligent, care îi poate da împlinire prin explorarea de noi teritorii. Un tovarăș care deține capacități aducătoare de fericire și bucurie.
Așadar, imaginea din mintea femeii a ceea ce înseamnă ,,momentul potrivit”, poate să producă o atitudine negativă față de sarcina neplanificată. Însă, pentru a evita regretele, este important să verifice dacă această imagine corespunde sau nu cu realitatea obiectivă.
Deci, dacă te confrunți cu o sarcină neplanificată, este important să îți oferi un moment de respiro. Să îți pui deoparte o pauză în care, fără grabă, fără presiuni, să ai timp să te gândești și să îți evaluezi situația. Nu uita: neplanificat înseamnă și… spontan.
Apelează cu încredere la consilierea în criză de sarcină.
Acordă-ți acel moment de respiro.
Pentru consiliere sună la 0 753 469 874 sau scrie-ne la
8. „Doctorul mi-a spus că bebelușul are malformații.”
Rușinea și frica de a da naștere unui copil cu defecte fizice sunt factori cheie în hotărârea de a recurge la avort.
În societatea actuală perfecțiunea fizică este foarte promovată, chiar definitorie în etichetarea unei persoane. Cei 50 de ani de comunism au reprezentat și 50 de ani în care persoanele cu dizabilități fizice sau psihice nu au avut drepturi. Fiind evaluate ca piedici în realizarea unui ,,popor măreț”, s-a împământenit ideea că cine nu se naște perfect d.p.d.v. fizic sau psihic este un rebut al societății. Este lipsit de valoarea și nu poate progresa.
Chiar și astăzi este dureros să vezi lipsa de oportunități sociale pentru persoanele cu dizabilități. Aceste obstacole sunt reale. Dar, la fel de reale sunt și progresele pe care diverse persoane cu dizabilități le realizează atât pe plan personal, cât și social.
În plus, medicina a ajuns la nivelul în care poate să ofere un sprijin serios în recuperare și în obținerea independenței persoanei cu dizabilități.
Fiecare părinte este drept în a-și dori un copil sănătos, dar și fiecare copil este îndreptățit la un părinte.
9.„Preotul mi-a dat dezlegare, a zis că e alegerea mea.”
Sunt multe femei credincioase care se confruntă cu diverse provocări și probleme. Pentru ele credința nu anulează problemele de zi cu zi, ci reprezintă o sursă de pace și de sens în mijlocul lor.
Criza de sarcină nu ocolește nici femeile credincioase. Ca atare, ele vor căuta un sfat cu privire la sarcina neplanificată și avort și la cel pe care îl văd ca reprezentantul bisericii, reprezentantul lui Dumnezeu: preotul. Preotul îi răspunde conform înțelegerii pe care o are asupra situației femeii, dar și a înțelepciunii creștine.
Însă, o parte din femeile care apelează la preot își bazează decizia doar pe sfatul acestuia. De aceea trebuie menționat că răspunsul unui preot (sau a altui consilier spiritual) poate fi limitat sau subiectiv. În fapt, ea, femeia, va trebui să trăiască cu decizia, nu preotul.
O femeie care frecventează biserica și se consideră o persoană religioasă are nevoie să știe că decizia ei îi va afecta relația cu Dumnezeu. Sunt studii care indică faptul că multe dintre femeile credincioase care au trecut prin avort suferă de sindromul post-avort. Ele resimt mult mai puternic vina a ceea ce au făcut tocmai pentru că au o relație cu Cel care este Creatorul tuturor lucrurilor, deci inclusiv a copilului nenăscut.
Te consideri o persoană credincioasă? Atunci consiliarea în criza de sarcină îți va permite să te gândești și la aspectul spiritual al opțiunilor tale. Alege să îți practici religia fără rușine sau teamă.
→7 BENEFICII ALE CONSILIERII ÎN CRIZA DE SARCINĂ.
Apelează la un specialist în criză de sarcină care va accepta și această parte a personalității tale!
Ești credincioasă și ai trecut prin avort? Apelează la consilierea post-avort pentru a-ți reface liniștea interioară.
WhatsApp 0753469874 și beneficiază de consiliere gratuită și confidențială.
Poți să ne scrii și la @sarcinaneplanificata.
AFLĂ MAI MULTE:
→SARCINA NEPLANIFICATĂ ȘI AVORTUL (I)
→DESPRE HORMONUL HCG, HORMON AL SARCINII
→CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE CICLUL MENSTRUAL ȘI SARCINĂ
→OBȚINE TESTUL DE SARCINĂ GRATUIT
RESURSE:
FUNDAȚIA CLINICA PRO VITA, CLUJ-NAPOCA
- Ecografia de confirmare a sarcinii Gratuită la un test de sarcină pozitiv
- Consiliere despre sarcina neplanificată și avort
- Consiliere post-avort
Home